Heilig Bloed 2020

Heilig Bloed 2020

Velen zijn getroffen door de coronacrisis: lichamelijk, sociaal of economisch. Grote evenementen worden afgelast tot het einde van de zomer. Ook de Heilig Bloedprocessie zal in 2020 niet uitgaan … Wellicht is dit geleden van tijdens de Tweede Wereldoorlog? Even hoopten we nog. Maar na Loenhout, Sint-Lenaarts, Brugge en Boxtel hebben we ook in Hoogstraten de knoop doorgehakt. Uiteraard doen we dit met spijt in het hart, maar we beseffen dat er in deze tijden belangrijker zaken zijn. Gezondheid en veiligheid komen nu op de eerste plaats.
 
Wil dat dan zeggen dat we Heilig Bloed helemaal niet vieren? Dit zou ook jammer zijn. Heilig Bloed is een feest van verbondenheid. Het brengt jaarlijks in Hoogstraten mensen van overal bijeen. Fysiek samenkomen kunnen we nu niet of in mindere mate. Meer dan ooit hebben we echter nood aan nabijheid en verbondenheid. Het zou fijn zijn, mochten we die in de Heilig Bloedweek toch tastbaar kunnen ervaren.
 
Enkele jaren geleden startten we met een nieuw initiatief. Op de avond van de jaarmarkt konden mensen in de Begijnhofkerk een kaarsje branden. Jongeren nodigden passanten op de Vrijheid uit om naar binnen te komen. Vorig jaar stond de teller op ongeveer 1000 brandende kaarsjes. Omwille van de coronacrisis kan ook Light a candle dit jaar niet doorgaan. En daarom zochten we naar een alternatief.
 
Zou het niet mooi zijn dat op vele plaatsen in Hoogstraten en de deelgemeenten op zaterdagavond 6 juni een kaars aan het raam brandt? Om 20.00 u. luiden we de feestklokken van de Sint-Katharinakerk. Op datzelfde moment willen we applaudisseren voor al onze helden van de zorg. Velen blijven zich deze dagen inzetten voor anderen. Dat stemt tot dankbaarheid en waardering. We voelen ons eveneens verbonden met de velen die nu in isolement leven en geen bezoek ontvangen: zieken, rouwenden, alleenstaanden, bewoners van een woonzorgcentrum of zorginstelling, gevangenen. 
 

Noveenkaarsen Heilig Bloed

Een noveenkaars brandt negen dagen. We lieten er maken met het logo van Heilig Bloed. Deze noveenkaarsen kosten 7 euro en worden o.a. te koop aangeboden bij de meeste bakkers en apothekers. De opbrengst van de kaarsen staan we graag af aan de Hoogstraatse welzijnsschakel ’t Ver-Zet-je. 
 

Vieren in de kerk?

Wanneer we dit artikel schrijven, is het nog onzeker of we met Heilig Bloed terug kunnen vieren in de kerk. We hopen van wel. Raadpleeg hiervoor de website van de processie www.heiligbloedhoogstraten.be of de website van de pastorale eenheid www.sintfranciscus.com. Daar vindt u vanaf zaterdag 6 juni ook een filmpje met een bezinning rond Heilig Bloed.
 
Tijdens de Heilig Bloedweek is de kerk geopend op dinsdag en donderdag van 14.00 tot 16.00 u. voor persoonlijk gebed. 
 

Dromen delen

Rond Heilig Bloed willen we dit jaar in uw dromen delen. Het kunnen voorbeden, wensen, ideeën of verlangens zijn. Hopelijk droomt u niet alleen voor uzelf, maar ook voor dierbaren, medemensen dichtbij en veraf. Misschien wilt u wel iemand herinneren die (onlangs) is overleden?
U kunt een droom voor ogen houden, als u thuis een kaars aansteekt. Maar u mag uw dromen ook aan ons bezorgen in de brievenbus van de pastorij, Vrijheid 185, of via het mailadres heiligbloed@sintkatharinahoogstraten.be. We nemen dit graag mee in de Heilig Bloedvieringen.
Heilig Bloed en verbondenheid, ze gaan goed samen. De Heilig Bloedprocessie beeldt de mis uit: een feest van verbondenheid. Ongeacht geloof, huidskleur of politieke overtuiging mogen wij ons verbonden voelen in onze dromen en diepste verlangens. Laten we samen Heilig Bloed in 2020 ‘nieuw’ beleven!